Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ατιμωρησία και ακραία διαφθορά στο Δημόσιο


Υπερβολική επιείκεια στις ποινές σε επίορκους δημόσιους υπαλλήλους, ανεπαρκής αιτιολόγηση ή και απουσία αιτιολόγησης αποφάσεων, υπάλληλοι που προχωρούν σε υπεξαιρέσεις σημαντικών ποσών, σε απιστίες κατά του Δημοσίου, σε αμέλεια και μη εκπλήρωση καθήκοντος...
Μια μελανή εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περικλείεται μέσα στις 273 σελίδες της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το έργο της Αρχής για το 2008.

Επίορκοι

O Γενικός Επιθεωρητής ήταν ιδιαίτερα καυστικός σχετικά με τις πειθαρχικές διαδικασίες που ακολουθούνται κατά επίορκων στελεχών του Δημοσίου, παρατηρώντας ότι οι κρίσεις των πειθαρχικών συμβουλίων είναι στην καλύτερη περίπτωση ιδιαίτερα επιεικείς, αν όχι αθωωτικές, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να είναι όλοι "εξαίρετοι"». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς, όπως αυτή επιμελητή του ΚΑΤ ο οποίος αθωώθηκε από πειθαρχικό συμβούλιο, παρ' ότι διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο και διαπιστώθηκε ότι εντός έξι χρόνων είχε αποκτήσει εισόδημα άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Οff shore για... φακελάκια

Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε, επίσης, ότι «κάποιοι γιατροί έχουν ιδρύσει off shore εταιρείες, όπου βάζουν τα εισοδήματα από τα φακελάκια», καθώς και ότι γιατροί του ΕΣΥ έβαζαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις εφημερίες πελάτες τους για πλαστικές εγχειρήσεις. Ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε σε δήμαρχο ο οποίος είχε ζητήσει 500.000 ευρώ για να καθαρίσει ένα χώρο 10 στρεμμάτων, καθώς και σε υπάλληλο στη Νομαρχία Πειραιά ο οποίος είχε εκδώσει 31 πλαστές άδειες φορτηγών διεθνούς κυκλοφορίας και 62 για φορτηγά εθνικών μεταφορών, με καθεμία από αυτές να κοστολογείται σε 200.000-300.000 ευρώ.

Ο κ. Ρακιντζής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αναφοράς του στις συνέπειες που η διαφθορά έχει στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος, μιλώντας για «σωρεία παραβάσεων σε έναν τομέα όπου η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Παράλληλα, πρότεινε την άμεση δημιουργία ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων.

Προτάσεις

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μέσα στο 2008 η Αρχή εξέτασε 888 υποθέσεις, έλεγξε 7.608 πόθεν έσχες διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε 30 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών), διενήργησε 4.316 ελέγχους από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης και παρέπεμψε 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Ο κ. Ρακιντζής πρότεινε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της μη εντοπιότητας στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι αστυνομίες και οι εφορίες, τη δημιουργία νέου μισθολογίου και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Πηγή: City Press


Pantepoptis: Καλά τα πάμε. Μας βρίσκω πολύ ωραίους. Μετά λέει ότι φταίει το κράτος (έχει ευθύνες), φταίει η ανεργία, η κρίση κλπ. Τελικά φταίει ο κάλος που έχουμε όλοι στον εγκέφαλο και βέβαια η απληστία μας. Δεν κοιτάζουμε τα χάλια μας εξακολουθούμε να ρουφάμε το ίδιο μας το αίμα… θέλω να δώ μέχρι πότε θα πάμε έτσι.

Η νέα γενιά δεν θα αλλάξει κάτι… έχει γαλουχηθεί με την λέξει «βόλεμα» Έχετε δει κανέναν να λέει άντε καλή καριέρα ή τουλάχιστον να εύχεται καλή δουλειά; Όλοι λένε άντε να βρεις μια δουλειά να βολευτείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου